Oldalak

2009. július 13., hétfő

Molekuláris gasztronómia

Nah ez az ami ötvözi az általam szeretett kémiát és a főzést.
Most hétvégén ment a Tv paprika műsorán a Jövő konyhája c. 3 részes kis sorozat. Érdemes volt megnézni, újra eszembe juttatta a dolgokat. Aztán ma folytattam az interneten való keresgélést ebben a témában.
Pár apró kiragadott részlet:
Francois This doktori disszertációt is írt a témában, amiben talán túl komolyan vette a főzés egzakt leírását… „Az R recept alapján, egyedi feltételek (p1, p2 … ) mellett elkészített P ételt a P=R(pi)i=1-től n-ig egyenlet írja le, ahol n egész szám. Mindaddig, amíg a pi paraméterei bizonyos határok között mozognak (pi, min < pi < pi, max), az R recept sikeres lesz: egy P termék akkor tekinthető sikeres recept eredményének, ha társul egy meghatározott hipervolumenen belüli ponthoz a pi (i=1-től n-ig) paraméterek terében.”

Nincsenek megjegyzések: